De Dag dat er Geen Bijen Meer Zijn

“Hoe zal de wereld er uitzien als er geen bijen meer waren?”. Terwijl ik deze vraag stelde, liep ik naar de koelkast om een koud biertje voor Koen en mij te pakken. Ja, wat wisten we eigenlijk zelf van bijen?

Vroeger op de basisschool hadden we juf Joke die ons wat kon vertellen over de bijen en de natuur. Ze had zelfs een bijenvolk bij haar thuis staan. Maar op dat moment kwamen we niet verder dan: ze vliegen van bloem naar bloem, ze maken honing en ze leven in een kast. Ik liep terug naar tafel, opende de biertjes en gaf er één aan Koen. We proostten en bleven toen even stil.

Een artikel wat ik had gelezen op het internet had deze vraag over de bijen getriggerd. Het gaat niet goed met de bijen, en ieder jaar worden het er steeds minder. Toen verbrak Koen de stilte. “Wat kunnen wij doen om te voorkomen dat de bijen uitsterven?”. Weer een stilte en toen: “Zullen wij zelf bijen gaan houden?”. Dat was de vraag waarvan onze ogen begonnen te twinkelen; we schoven onze stoel recht, gingen rechtop zitten en begonnen te fantaseren over hoe dat zou zijn.

Soms voel je gewoon dat je goed zit en dat je het met volle overtuiging wilt gaan doen. En dat was in dit geval bij ons ook. Al snel hadden wij ons ingeschreven voor een imkercursus en begonnen wij in het begin van de lente meer te begrijpen over de bij.

Er ging een wereld voor ons open, een bijenwereld. In de periode dat de eerste bloemen uitkomen en de temperatuur boven de 10 oC komt, tot aan het begin van de herfst als de laatste bloemen zijn verwelkt en de honingraten vol honing zitten, hebben wij veel geleerd.

We hebben regelmatig met verbazing naar de bijen staan kijken hoe ze aan het werk waren en hoe een bijenvolk in elkaar zit. Ook beseften wij dat het houden van bijen minder eenvoudig is dan het lijkt. Je hebt tijd nodig om ze te verzorgen, een plek om op een verantwoorde manier de bijen te huisvesten, en ervaring om te weten wat je moet doen. Dit is dus niet voor iedereen weggelegd.

Omdat wij zijn gaan inzien dat bijen een belangrijk onderdeel zijn in de biodiversiteit, willen wij graag meer mensen betrekken bij het houden van bijen en het verzorgen van een verbeterde leefomgeving.

Al snel was het idee van “adopteer een bij” geboren. Een naam voor onze imkerij volgde (MoBees, de Mo zijn de eerste twee letters van de achternaam van William en de Bee zijn de eerste drie letters van de achternaam van Koen. Een S erachter en de naam was geboren), het logo en vervolgens een werkende website.

En tot onze eigen grote verbazing hebben wij in het afgelopen jaar, zonder enige vorm van promotie, al nieuwe WannaBees vanuit het hele land mogen verwelkomen. Dus waar wacht u op? Word nu ook een WannaBee!

In de volgende blogs willen wij jullie meer gaan vertellen wat wij tijdens het imkeren hebben geleerd. En dan niet zozeer over het vak imkeren, maar meer over hoe het eraan toe gaat in een bijenvolk en wat wij daarvan kunnen leren…

Wij waarderen het als je een reactie achter laat. Wij lezen alles en zullen overal op reageren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *